Rozhovor s novým trenérem A mužů A.F.C. Humpolec Romanem Veselým

V zimní přestávce došlo ke změně na trenérském postu našeho A týmu. Naše hráče přebírá bývalý prvoligový hráč a trenér, který pracoval s pány Grigou, Csaplárem, Petrželou a dalšími. Teď jde bývalý bohemák oživit náš A.F.C. Humpolec.

Ahoj Romane, předem bych ti chtěl popřát hodně štěstí do tvého působení u našeho A týmu. Jak se to celé vlastně událo, že ses po letech v profesionálním fotbale objevil u nás v Humpolci? Měl si těžké rozhodování, zda převzít náš A tým?

Po konci ve Vyšehradě jsem měl dost dlouhou pauzu, navíc do všeho vstoupil covid, a to jsem v kariéře ještě nezažil. Věnoval jsem se o to víc dětské fotbalové akademii, kterou provozujeme v Praze. Profi nabídky nevyšly a ty z nižších soutěží jsem odmítal. Ale už mi to chybí, a když za mnou přišlo místní vedení, oslovilo mě to. Pracovat s těmito lidmi a navíc v této rodinné atmosféře mě nadchlo. A vůbec neberu divizi jako nějakou degradaci, mám fotbal rád a dávám mu vše na každé úrovni. Budu se snažit všem tady pomoci, jak to půjde.

Jakým způsobem budeš chtít náš tým vést? Co bys chtěl na hře A.F.C. Humpolec změnit a jaké máš vyhlídky do zimní přípravy a jarní části?

Každý trenér má svůj styl. Čeští hráči byli po léta připravováni jinak, stále se jen bezduše běhalo, to já nemám rád. Je potřeba co nejvíce přiblížit i kondiční trénink podmínkám utkání a to přeci nejde běháním na oválu. V dnešní době nám k tomu pomáhají i moderní technologie. Jinak jsem dost soutěživý typ, takže se to budu snažit přenést i na hráče. Po nich budu vyžadovat dynamickou činnost s míčem, důraz na první dotek s balónem, to dělá výhodu při hře nejvíce, konstruktivní řešení herních situací, odvahu hrát dopředu ve větším počtu hráčů a jako bývalý útočník budu chtít po týmu i góly. A samozřejmě dát své síly a um ve prospěch týmu. Pevně věřím, že téhle filozofii budou věřit i všichni hráči a že nás dostane tam, kam chceme. Chci víc pracovat s detailem, hráči dostali navíc už individuální plán na mezidobí, čekají je testy, bude toho dost…(usmívá se). Zabývám se i sportovní psychologií, spolupracoval jsem v tomto směru i s Mariánem Jelínkem (pozn. bývalý mentální kouč Jardy Jágra a uznávaný sportovní psycholog) při studiu Profi licence, i to by mohlo hráče zajímat.

Všichni nejspíš vědí, jaké zkušenosti s trénováním máš, mohl bys nám oživit, kdy jsi s trénováním začal a co máš ve své trenérské kariéře za sebou?

Začínal jsem v Brandýse u mládeže před dvaceti lety. První dospělé angažmá v divizi s Ovčáry bylo postupové z divize do třetí ligy. A pak Viktoria Žižkov a hned také postup s béčkem do třetí ligy. Na Žižkově jsem poté dělal dlouhá léta asistenta v první i druhé lize. Prvním byl Standa Griga, pak Zdeněk Ščasný, Josef Csaplár, Vlasta Petržela, Martin Pulpit. Byla to obrovská zkušenost a čerpám z ní dodnes. Ve druhé lize jsem po odvolání Petržely už byl hlavním trenérem. Pak přišla další etapa, kdy nás odvolali s Pulpitem v první lize a já šel v té době také nečekaně do divizního Kolína. A tam jsme během dvou a půl let postoupili až do druhé ligy, což byla pro Kolín doslova senzace. Pak další postup se Střížkovem do druhé ligy (pozn. nepřihlášeno) a další druholigové angažmá ve Varnsdorfu, kde jsem přebíral tým na posledním místě po podzimu, a přesto se záchrana povedla. Poté povedená sezona v Benešově  a nakonec zmiňovaný Vyšehrad.

A co tvá hráčská kariéra? Na které období nejradši vzpomínáš?

Začínal jsem v Brandýse, kde už jsem hrál od 16 divizi. V 18 letech Mladá Boleslav a poté vojna v ligové RH Cheb, kde jsem se potkal s Jardou Šilhavým, Víťou Lavičkou, Pavlem Kukou a dalšími legendami českého fotbalu. Býval jsem střelec, ale po peripetii zranění jsem se vrátil do ligy znovu až v dvaceti pěti letech. Oblékat dres Bohemians a hrát před plným Ďolíčkem proti Spartě či Slávii, to bych přál každému. Bezpochyby mé největší zážitky. Dodnes chodím hrát za starou gardu zelenobílých a dělá mi to velkou radost.

Pokud to bude možné, plánuješ s týmem nějaká soustředění? Plánuješ nějaké pohyby v kádru, spolupráci s B mužstvem, oživení mužstva mladými odchovanci?

Ano, krátké soustředění plánujeme, ale zatím je to ve fázi jednání. Co se týká pohybu v kádru, tak bych přání přivést hráče na určitý post měl, ale spíše to bude oživení mladými kluky a držení se klubové filozofie pracovat s nimi. Samozřejmě spolupráce s B týmem i s dorostem bude velká, pracujeme přeci všichni pro dobro svého klubu, ne každý sám za sebe.

Budeš se nadále angažovat i jako hráč našeho C mužstva?

Miluji fotbal a chtěl bych samozřejmě hrát dokud přeběhnu hřiště (smích). A zároveň bych tím chtěl vzkázat všem mladým hráčům, hrajte, hrajte, hrajte, každý zápas je pak tou odměnou v každém věku. V našem céčku jsem našel léčivý elixír, ta parta kluků tady je neskutečná a já rád budu dál její součástí, pokud to jen trochu půjde.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům našeho fotbalu a veřejnosti?

Pro fanoušky se fotbal hraje a my budeme dělat vše pro to, aby i oni z něj měli radost.

Moc ti Romane děkuji za tvůj čas a tento rozhovor  a ještě jednou: hodně štěstí!